IZBOLJŠAJTE SVOJE POČUTJE
Z MACO V PRAHU
Slider

Kaj je maca?

Maca ali Lepidium meyenii je korenasta rastlina s poreklom iz Peruja, natančneje iz Andov, kjer raste tudi na več kot 4000 metrih nadmorske višine. Tam se je morala prilagoditi ekstremnim temperaturam, vetru in pomanjkanju kisika, kar kaže na to, da je izjemno odporna in močna rastlina. Inkovski bojevniki so zato verjeli, da bojo z uživanjem mace v bojih postali nepremagljivi. Že približno 2000 let maco na območju Peruja uporabljajo kot zdravilno rastlino in pri tradicionalnih jedeh.


Učinki mace:

1. Dviguje odpornost

V maci se nahaja ogromno hranil, ki spodbudijo rekcije v celicah in ščitijo organizem: fitohranila, več kot 20 aminokislin (8 esencialnih), maščobne kisline, vitamini B1, B2 in B12, C in E in minerali kalcij, kalij, natrij, fosfor, brom, železo, cink, selen, magnezij in bizmut.

2. Zvišuje energijo in odpravlja utrujenost

Maca vsebuje snovi, ki poživljajo. Učinek je podoben pitju kave, le da je Maca brez kofeina in ne povzroči utrujenost, ko učinek popusti. Vpliva na regulacijo krvnega sladkorja, zato se energija sprošča in zdrži dlje časa.

3. Odpravlja stres in pomaga pri depresiji

Maca sodeluje pri uravnavanju hormonov in tako vpliva na endokrini sistem. Vsebuje učinkovine, ki znižujejo stresne hormone in spodbujajo izločanje hormona serotonina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče.

4. Izboljša urejenost menstrualnega cikla, zmanjšuje simptome predmenstrualnega sindroma in menopavze

Vsa zgoraj našteta stanja povzročijo hormonsko nihanje: vročinske vale, vaginalno izsušenost, nihanje v razpoloženju, nespečnost in razdražljivost. Maca z uravnavanjem hormonov zmanjša navedene simptome, poleg tega izboljša zdravje kosti in zmanjša možnost za osteoporozo, ki se velikokrat pojavi po menopavzi.

5. Deluje kot afrodiziak

Maca povečuje spolno slo in pripomore k odpravljanju neplodnosti. Že tisočletja nazaj so uporabljali maco kot hrano za živino, da bi povečali rodnost.

6. Vsebuje snovi, ki delujejo kot antioksidanti

Antioksidanti so snovi, ki zavirajo procese oksidacije, torej procese, kjer nastajajo prosti radikali, ki lahko poškodujejo celice in povzročijo razna obolenja. Maca vsebuje vitamina C in E ter mineral selen, ki spadajo med najpomembnejše antioksidante v telesu.

ŽELATINIZACIJA

Naša Maca v prahu je želatinizirana, kar pomeni, da je šla čez postopek želatinizacije ali posebnega segrevanja. S segrevanjem se razgradi škrob in encimi, ki bi lahko potencialno bili škodljivi za našo prebavo, se z visoko temperaturo deaktivirajo. Želatinizirana maca je zato bolj varna, dobro prebavljiva, vsebuje večjo koncentracijo hranil ter 4x več cinka, železa in kalcija kot navadna maca v prahu.

Maca v prahu je odličen dodatek k vsem hladnim jedem, smoothijem, jogurtom, kašam, energijskim kroglicam, tablicam,…