MAGIČNI UČINKI GOB

Vivolife napitki v sebi skrivajo adaptogene učinke gob, ki so bile uveljavljene že pri starodavnih ljudstvih, celo toliko, da so jim pripisovali čudežne lastnosti. Tradicionalna vzhodnjaška medicina se na gobe opira že tisočletja in s tem je razvila koncept adaptogena, katerega namen je preventiva.
Adaptogeni v širšem pomenu označujejo snovi, ki povečajo prilagoditvene sposobnosti ljudi. Zdrav človek je lahko dovzeten za bolezen, zato je bolje ukrepati preventivno.

V vsakem okusu latte napitkov (kurkuma, čokolada in matcha) so poleg odličnih organskih sestavin dodane še skrivnostne sestavine narave, ki vam jih predstavljamo v tem blogu.

Slider

Vroča čokolada – Reishi gobice

Poleg presnega surovega kakava in korena ašvagande (ki deluje protivnetno in je močan antioksidant) so dodane tudi REISHI gobice, ki so pri nas poznane pod imenom svetlikava pološčenka (lat. Gandoerma lucidium). Tudi raste v naših gozdovih, predvsem na lesu listavcev, zlasti na kostanjevih in hrastovih štorih. Te gobe vsebujejo veliko učinkovin, najučinkovitejše med njimi pa so polisaharidi in triterpeni.

Polisaharidi so naravni sladkorji rastlinskega porekla, ki imajo zapleteno sestavo in delujejo pozitivno na imunski sistem. Pri zaužitju reishi gob, se polisaharidi v telesu vežejo na aminokisline in s tem aktivirajo limfne celice T (celice pomagalke in ubijalke), ki se preprečijo tujkom v telesu, da bi škodovali organizmu. Povečujejo razstrupljevanje jeter in s tem spodbujajo delovanje in obnovo jetrnih celic.

Med najvidnejšimi aktivnimi sestavinami so triterpeni, znani tudi kot ganodermske kisline (ta kislina je znana po steroidom podobni molekulski zgradbi in protialergijskih učinkih). Te kisline so široko raziskane in so pokazale veliko zanimivih bioloških delovanj, kot na primer: antikomplementno protivnetno delovanje, zaviranje HIV-1 proteaze in protitumorne učinke ter zniževanja nastajanja holesterola v jetrih.

Zavira staranje

Reishi gobice vsebujejo encim Superoksid dismutaza katerega naloga je, da spreminja škodljive proste radikale v neškodljive molekule. Pomaga varovati veliko različnih celic, kar je pomembno za počasnješe staranje. Ta encim je prisoten v človeškem telesu in v mladosti ga imamo dovolj. Pri 40. letu ga imamo le še polovico, predvsem zaradi onesnažensoti okolja, če pa dodamo še nezdrav življenjski slog in stres, je na delu veliko prostih radikalov, zaradi katerih lahko zbolimo. Če pa encim dodajamo z uživanjem reishi gobic, lahko staranje in z njim bolezen, upočasnimo.

Matcha kokos – Kordiceps gobice

Veganski napitek latte Matcha-kokos je že tako nabit z energijo, saj je glavna sestavina matcha. Vsebuje tudi ingver in kardamom, ki igrata protivnetno vlogo in delujeta kot antioksidanta. Zaradi velike vsebnosti antioksidantov, ta latte napitek vzpodbuja samozdravilnost telesa. Poleg vsega tega so dodane še kordiceps gobice, slovensko Glavatci (lat. Cordyceps militaris), ki izvirajo iz Tibeta, rastejo nad 5000 m nadmorske višine, na težko dostopnih mestih. V bistvu so paraziti členonožcev, največkrat žuželk. V zadnjem času pa je raziskovalcem uspelo razviti tehnike gojenja teh vrst gob, ki so po učinkovitosti primerljive naravnim, poleg tega se z gojenjem te gobe izognemo ostankom sestavin živalskega izvora v končnem proizvodu, zaradi česar je primeren tudi za vegetarijance in vegane.

Učinki Glavatcev

V vzhodni Aziji so te gobe uporabljali za zdravljenje pljučnih bolezni, za spodbujanje energijskega metabolizma in za pomlajevanje ter posledično tudi za lažje okrevanje po boleznih. Splošno prepričanje je tudi, da kordiceps gobe odpravljajo impotenco ter delujejo kot afrodiziak za oba spola. Tako široka uporaba v kitajski medicini je pripeljala do mnogo raziskav tudi na Zahodu.

Danes je znano, da imajo izvlečki teh gob naslednje učinke:

Delovanje proti tumorjem

Znižanje lipidov v krvi


Hipoglikemično delovanje sladkorne bolezni


Protivnetno delovanje


Imunostimulativno delovanje


Antioksidativno delovanje


Preventivno delovanje proti artritisu

Visoka vsebnost polisaharidov

Glavatci vsebujejo veliko polisaharidov, predstavljajo lahko od 3 do 8 % suhe teže gobe in ravno tej skupini učinkovin pripisujejo najpomembnejše biološke aktivnosti. Polisahardi, ki pripadajo gobam Glavatcem so v veliki večini razvejani Galaktomanani in Beta-glukani, za katere velja mnenje, da sprožijo imunski odziv. Polisaharidi so odgovorni za protivnetno in antioksidativno delovanje.

Za pljučne bolezni

Poleg polisaharidov, glavatci vsebujejo tudi visoko količino kordicepske kisline (D-manitol), ki jo zaradi svojih bioloških sestavin uporabljajo v farmaciji. Inhalacija manitola je terapevtsko sredstvo za izboljašanje funkcij pljuč. In ravno te učinki lahko razložijo, zakaj se že dolgo časa Glavatci uporabljajo v kitajski medicini in jih priporočajo asmatikom in ljudem s kroničnim bronhitisom.

Zlata kurkuma – Resasti bradovec

Magic napitek s kurkumo je primeren za regeneracijo telesa. Toplina kurkume očistite vaše čute, skrbi za ravnovesje, uravnava metabolizem in krepi imunski sistem. Zlata začimba deluje protivnetno in antioksidativno, znižuje nivo slabega holesterola, pozitivno vpliva pri težavah s kožo, pospešuje prebavo, ščiti jetra in ima vlogo pri zdravljenju mnogih obolenj. Poleg kardamoma in ingverja, ki izboljšujeta prebavo in krepita imunski sistem je tudi tukaj dodano posebna moč medicinske gobe – Resasti bradovec.

Resasti bradovec

Pri nas ta goba spada med zavarovane gobe, zato jo raje kupite, kot trgajte. Uspeva na listavcih, je precej široka goba in ima dolge viseče iglice, ki spominjajo na brado, od tod tudi ime.

Resasti bradovec (Hericium erinaceus) je odlična pomoč pri nevrodegenerativnih obolenjih, kot so demenca, multiplaskleroza in Alzheimerjeva bolezen. Njene učinkovine pospešujejo obnovo mielinskih ovojnic živčnih celic in povezovanje živcev med seboj, kar je izredno pomembno pri demenci. Ponekod jo zaradi tega delovanja imenujejo tudi naravna hrana za nevrone. Izkazala se je tudi priobnovi živcev po poškodbah.

Zmanjšuje raven sladkorja v krvi

S svojimi učinkovinami, Resasti bradovec pripomore tudi k nižji ravni sladkorja v krvi in je dober za diabetike. Niso sladkorja znižuje tako, da blokira delovanje encima alfa-glukozidaze, ki razgraduje ogljikove hidrate v tankem črevesju. Ko je ta encim blokiran, telo ne more prebaviti in absorbirati ogljikovih hidratov tako učinkovito, da bi se raven sladkorja zvišala.